söndag 2 september 2012

Vitt bröd med levain


En klassisk grunddeg. Ett fantastiskt aromrikt bröd med härligt inkråm och kraftig skorpa. Passar perfekt till mat men även till bulldeg eller baguetter.


4 bröd

1000 g vetemjöl hög proteinhalt eller 400 g fint rågmjölboch 500 g vetemjöl
800 g levain, se tidigare inlägg: Baka med levain
630 g vatten
20 g havssalt

  1. Häll i alla ingredienser i degbunken utan saltet. Kånda på låg hastighet i 13 minuter. TIllsätt saltet och kör sedan 7 minuter till på hög hastighet.
  2. Lägg degen i inoljad plastbunke med lock och låt degen via i 170 minuter.
  3. Mjöla bordet rikligt och häll ut degen på mjölet, dela degen i 4 delar och vik sedan brödet försiktigt. lägg brödet i rikligt mjölade korgar eller lägg dem bredvid varandra men vik upp duken eller smörpappret imellan så de inte jäser ihop. Låt bröden jäsa ca 75 minuter eller till dubbelstorlek. Allra bäst är det om de får jäsa svalt i kylen till nästa dag.
  4. Sätt ugnen på 250 grader sätt in en plåt eller sten från början..
  5. Vänd bröden försiktigt ur korgarna eller handduken direkt på varma plåten/stenen. Men skarven uppåt. Spruta in rikligt med vatten  med en blomspruta.
  6. Sänk temp. till 200 grader efter 5 minuter. Efter 10 minuter lufta ugnen genom att öppna luckan. Upprepa 2 gånger.
  7. Baka i 50 minuter eller tills brödet nått 98 grader i inner temp. Bröden skall vara ganska mörka med en stark skorpa.
  8. Ställ bröden på galler, spruta över lite vatten så de krackelerar vackert.

Dessa baguetter till höger är gjorda med 400 g fint rågmjöl och 500 g vetemjöl och lite linfrö och solrosfrön i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar